I helgen försökte vi göra lite julgodis... Vi hade sett den där leila göra en fudge som såg enkel och god ut och tänkte att den vore en bra sak att börja med för oss ganska oerfarna julgodis-tillverkare. Vi mätte noggrant upp ingredienserna och vågade inte sätta vårt hop till "kulprovet" utan tog det säkra före det osäkra och använde en termometer. Vi lät det koka till exakt 116 grader, som leila sagt, och hällde glatt upp smeten för att låta den stelna. Hittills hade allt gått bra och med julmusik i bakgrunden började julstämningen infinna sig på 36:an och vi såg fram emot att provsmaka vår första fudge. Tyvärr så blev det inte bättre än så här utan julstämningen ersattes av besvikelse när fudgen skulle skäras upp. Vi fick inga fina goda bitar som Leila fick utan mer en seg massa som fastnade överallt. Lusten att skapa julgodis försvann helt!
Trots detta gjorde vi ikväll ett nytt julgodisförsök eftersom vi hade mer grejer hemma. Vi försökte vara ännu mer noggranna denna gång för att undvika helgens misslyckande men kan i skrivandets stund konstatera art vi inte kan skryta med några fina chokladkolor efter kvällens pysslande. Resultatet blev hårda kuber som smakar bränt.
Efter lite eftertanke har vi kommit fram till att det måste vara fel på antingen receptet eller vår termometer. Troligen är det ett instrumentfel för att vi skulle vara så här dåliga julgodistillverkare kan vi helt enkelt inte acceptera. Egentillverkat godis på bröllopet lovar vi dock att ni ska slippa för även med en fungerande tempgivare misstänker vi att vi inte är några proffs.
Julgodistillverkartips mottages gärna!
2 kommentarer:
Ni måste göra Leilas Rockey Road! Vansinnigt goda, det bästa av allt är att ingen termometer behövs! Kram Linnea
Farmor S tror att ni inte kokte nog länge men nu kom jag att tänka på ett telegram vi fick när vi gifte oss ..om första limpan blir deg och första steken seg..så tig och lid och tugga bara för hemmets frid ska man bevara.. men det är ni ju redan bra på..KRAM
Skicka en kommentar